DEL
3 uundværlige iværksættertips til startups

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Er du ved at starte din egen virksomhed, søger du sikkert en masse gode råd, tips og erfaringer hos andre. Vi kan lige så godt sige det nu. Du kommer til at begå fejl og masser af dem. Det gør alle, uanset hvor godt forberedt man er på alt. Men fejl er vigtige, fordi de er brugbare data. Du skal lære af de fejl, så du ikke begår dem igen og igen. Fejlansættelser, dårlige køb, ringe leverandører og ikke mindst vanvittige beslutninger. Her i indlægget giver vi dig tre tips, der er uundværlige, når du er ved at starte din egen gesjæft op.

Bootstrapping

Lær det ord, og lær, hvad det betyder. Det betyder, at du skal leve så stramt som overhovedet muligt og aldrig bruge flere penge end nødvendigt. Du skal være en hård forhandler, når du taler med leverandører. Du skal give en lav nok løn til, at du har råd til at vækste. Og du skal lære ikke at være en connoisseur, der bruger alle pengene på dyre ting. De ting skaber ikke en forretning for dig.

Hav en plan, og hold dig til den

Der er nok så mange kloge mennesker i den her verden, der gerne vil fortælle dig, hvad du skal gøre. Men de har ikke været i dine sko og ikke haft lige nøjagtigt din forretning. Men når du skal i gang, bør du lægge en strategi. Har du en plan, ved du, hvor du skal hen, og hvordan du skal bære dig ad. Så går det hele ofte lidt nemmere. Og du ved, hvor dit fokus skal være. Det kan godt være, at du kan komme billigt afsted på en iværksættercamp, hvor andre har skaffet sig nogle gode kontakter, der er blevet til business. Men har du ikke den fornødne kapital, kan det være lige meget. Du skal ikke dræne kassen. Lån penge online i stedet, hvis det kniber. Men hold dig ellers på stien, og hav snuden i sporet.

Giv den fuld gas

Tror du ikke selv 100 % på din idé, gør dine kunder heller ikke. Som dynekongen Lars Larsen engang sagde, når der var folk, der henvendte sig til ham for at få ham til at investere: ”Jeg spørger altid, hvor meget de selv har investeret. Og siger de ikke alt, hvad de ejer, vil jeg ikke investere”. Så tro på din idé, og gå 100 % ind i det. Det betyder lange dage og ringe løn, hvis du overhovedet har råd til lån. For du kan ikke leve fedt af det i starten. Der kan snildt gå tre-fem år, før du begynder at se nogle nævneværdige håndører, du kan leve af. Og så ellers hav godt med tålmodighed. Rom blev ikke bygget på en dag. Det gjorde Apples brand og Amazons succesrige platform heller ikke just.

Så klø på, brug dine penge fornuftigt, hold dig til planen – og lyt til din egne rationelle tanker. Og lær af dine fejl. Det er altid de sure kunder, du lærer mest af. Husk det.