DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

X-Ray eller på dansk, røntgenstråling, er en form for elektromagnetisk stråling. Røntgenstrålingen blev opdaget af den tyske fysiker, Wilhelm Conrad Röntgen, heraf navnet ’røntgenstråling’ den 8. november 1895. Wilhelm Conrad Röntgen betegnede strålingen som ”X” for at vise at den var af en ukendt art. Mange lande benytter stadig denne betegnelse, mens andre anvender navnet ”röntgen” i forbindelse med strålingen. Röntgen modtog den første nobelpris i fysik i 1901 for din opdagelse. Røntgenstråling benyttes i dag i flere brancher og industriområder. Røntgenstråler benyttes blandt andet til medicinske undersøgelser, materialeundersøgelser og krystallografi. Det er meget vigtigt at huske på og notere at røntgenstråling er en ioniserende stråling og kan derfor være farlig. Men hvad bruges X-Ray-teknologien eller røntgenstråling egentlig til i dag?

Røntgenstråling i medicinske undersøgelser

Røntgenstråling er generelt meget udbredt i den medicinske verden. Det benyttes bl.a. på sygehuse til at se brækkede knogler og andre problemer i forbindelse med knoglerne. Det bruges bl.a. til at foretage CT-scanninger, som kan defineres som en avanceret form for røntgenundersøgelse, hvor diagnosticeringen sker ved hjælp af en række computerfremstillede tværsnitsbilleder af hoved, kroppen eller lemmer, der efterfølgende behandles digitalt, så de kropslige strukturer kan ses enten to- eller tredimensionelt. Disse billeder hjælper læger med at fastslå, om der er tale om brækkede knogler eller forstuvninger. Det benyttes også at tandlæger til at kunne se tandstilling samt fastslå huller i tænderne. CT-scanninger er således med til at finde problemerne og bestemme, hvad der skal gøres for at løse dem.

Røntgenstråling til sikkerhedsformål

Røntgenstråling benyttes dog ikke kun af læger og tandlæger. Det benyttes i høj grad også til sikkerhedsformål, som for eksempel i lufthavnen. I lufthavnen skal alle igennem sikkerhedstjek, før de kan få lov til at komme ombord et fly for at sikre, at folk ikke har ulovlige eller skadelige emner med om bord. I dette sikkerhedstjek benyttes røntgenstråling for at gøre livet lettere for sikkerhedspersonalet. Her benyttes nemlig en røntgenmaskine til at gennemscanne rejsendes håndbagage for at sikre, at vedkommende ikke har ulovlige eller skadelige emner med om bord flyet. Sikkerhedspersonalet får således et billede af, hvad der er i håndbagagen uden at skulle vende vrangen ud på det. Det skaber sikkerhed og sparer tid.

Hvis du gerne vil vide mere om røntgenstråling eller måske endda har brug for reservedele til røntgenmaskiner, så kan du læse meget mere på magnatek.dk.