DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Der er mange forskellige måder at se på sin økonomi på. Der er mange der har en tendens til at sætte det hele i kasser og dele det meget klart op. Eksempelvis så at man i en kasse har sit bolig, hvad den er værd, hvor meget friværdi der er i den, hvor meget man skylder i realkredit og eventuelt lån.

I en anden kasse har man måske mine sine investeringer, hvilket kan være alt fra frie midler til pensionsopsparinger. I den kasse kan det også være, at man har sin generelle opsparing. En tredje kasse kan det være at man putter sin daglige økonomi og afbetaling på andre lån som eksempelvis studielån, billån og den slags.

Man kan altså meget hurtigt komme ud i, at man tænker sin økonomi som en masse forskellige ting, hvor det ofte kunne betale sig i langt højere grad at se ens økonomi som som en helhed.

Vi står med kunder, der har lavet store investeringer samtidigt med, at de har optaget gæld, fordi deres bank syntes, det var en god idé, hvor jeg tænker, at mange bare skulle have afdraget på lånene i stedet for,” siger Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør og rådgiver i Miranova der leverer uvildig investeringsrådgivning overfor Børsen (link)

Vi danskere er generelt “tryghedsnarkomaner” når det kommer til vores økonomi, og derfor er der også mange der har fastforrentet lån, hvor renten er høj og investerer i obligationer hvor afkastene er lave. Det vil derfor i følge RUne Wagenitz Sørensen være langt bedre for mange at komme af med gælden først, da afkastet på obligationer er lavere end de renter man betaler på sine lån.

Hvis man tænker i helheder i stedet for kasser kan derfor ofte være mange tusinde kroner at spare på den lange bane,