DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Der findes flere forskellige former for svejsningsprocesser. Men hvad end du anvender elektrisk strøm eller gas, når du svejser, så skal du huske at overholde lovgivningen.

Arbejder du med stål og aluminium?

D. 1. juli 2014 trådte den europæiske standard for udførelse af stål- og aluminiumskonstruktioner i kraft. Den tekniske betegnelse for lovgivningen er EN 1090-1, og denne kræver, at stål og aluminium overholder en vis standard for kvalitet.

Denne kvalitet skal kunne sikres gennem lovlig dokumentation, så man altid kan vide sig sikker på, at man forhandler med en producent, der sælger én et ordentligt materiale. Denne dokumentation formidles gennem det, der kaldes en CE-mærkning. En CE-mærkning er i fysisk form et mærke, man sætter et sted på det påkrævede produkt. Alt afhængigt af hvilket produkt du står med, findes der forskellig lovgivning.

Mærket kan hentes ganske gratis, men skal understøttes af en teknisk dokumentation, hvis krav også er helt afhængigt af, hvilket produkt du skal dokumentere for. Derudover skal det understøttes af en ydeevnedeklaration – også kaldes DoP.

De to er afhængige af hinanden for at opnå et tilstrækkeligt kvalitetsstempel, og uden begge overtræder du faktisk loven.

Så farligt er det, hvis du ikke overholder loven

Fordi det er så nemt at hente CE-mærket, men også fordi mange ikke har tilstrækkelig viden om lovgivningen, er det nemt at komme til at overtræde reglerne.

Der er bare ingen grund til at tage chancen og gå imod loven. Det kan nemlig komme til at koste dig dyrt, hvis du bliver taget i en lovovertrædelse. Du kan modtage store bøder, og i nogle tilfælde kan du endda blive bedt om at rive det ned, der er blevet bygget op.

Så hvis du har en forretning, som kunne være i risiko for at overtræde lovgivningen om CE-mærkning og DoP, så kan det være, at du skal have en professionel ud og vurdere hvorvidt jeres svejseprocesser overholder lovgivningen. Det kan komme til at koste din forretning dyrt i sidste ende, hvis du ikke tager reglerne alvorligt, og så er det svært at opbygge sin troværdighed overfor sine kunder, hvis man først er blevet taget “med bukserne nede” en gang.