DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Hvis ikke du har været en del af en retssag før, er det klart, at du er i tvivl om, hvordan det foregår. Hvis du er i en situation, hvor du skal være en del af en retssag, er det rart at vide, hvordan hele den proces foregår.

Inden retssagen

Når du skal være en del af en retssag, får du brug for en advokat. En advokat skal hjælpe dig med at tale din sag samt besvare alle dine eventuelle spørgsmål. Derfor er det vigtigt, at du finder en dygtig advokat, som du fungerer sammen med. Der er nemlig som regel tale om et længerevarende samarbejde. Din advokat skal være en, som du føler dig tryg ved, da en retssag ofte er en personlig sag.

I Danmark har du altid ret til at vælge frit mellem alle advokater, så du har rig mulighed for at finde en, der passer til dig og din sag. Læs mere hos Forsvareren.dk.

Til selve retssagen

En retssag foregår således, at den pågældende sag bliver læst op af en dommer, hvorefter der stilles spørgsmål til sagsøgte. Det er sagsøgers og sagsøgtes advokat, der skiftes til at stille spørgsmål. Herefter bliver eventuelle vidner indkaldt.

Når diverse forklaringsproducerer er overstået, kommer en dommer med en dom og en mundtlig forklaring dertil.

Efter retssagen

Efter en retssag modtager du en kopi af det hele. Derefter har både du og den modsatte part mulighed for at anke den pågældende sag. Det gør du ved at sende et brev til anklagemyndigheden. En retssag tager typisk mellem 8 og 18 måneder, medmindre den bliver anket og derfor tager længere tid.

Det afhænger meget af, hvilken type sag der er tale om, og hvor kompliceret den er. F.eks. tager familieretlige sager såsom skilsmisser og tildeling af forældremyndighed som regel kortere tid.