DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Det er nok de færreste, som kigger på et kirketårn og tænker videre over andet, end at det er et flot og traditionelt syn her i Danmark. Selv når klokkerne fra tårnet ringer, skænker vi det sjældent en tanke. Men modsat en ældre tid, hvor det var mennesker, som fik de store klokker til at buldre, så er det i dag en automatiseret proces. Ja, faktisk er det teknologi, som styrer de store klokker og den lyd, som kommer fra dem, når de ringer ind eller melder ud.

Men bag den umiddelbart enkle handling fra klokkespillet, gemmer sig et stort stykke håndværk. Den type håndværk, som Thubalka fra Vejle tager sig af.

I dag er klokker styret elektronisk

Arbejdstilsynet vil ikke bryde sig om at se et individ i fuld færd med at sætte en flere hundrede kilo tung klokke af støbejern i svingerne for at fremkalde en lyd. Og selvsamme Arbejdstilsyn vil bestemt heller ikke synes godt om, at et individ står under førnævnte klokke, når det pludselig vælter ud med ekstremt høje slag fra kirkeklokken!

Derfor er der naturligvis ingen mennesker – i Danmark – som står for at ringe med kirkeklokken. Det bliver styret automatisk. Derfor er der efter installation af et sådan ringeanlæg udelukkende tale om, at der indstilles ringetider, ligesom klokken afspiller toner eller melodier, som bliver styret fra moderne software.

Kirkerne er med andre ord også udstyret med moderne teknik, som skåner personalet og sikrer nem og bekvem indringning.

Det er naturligvis ikke kun i kirker, at man anvender denne type af klokker. Også herregårde, rådhuse og lignende har i mange tilfælde klokker eller klokkespil hængende, som skal passes og vedligeholdes.

I de tilfælde kan en klokkemager som Thubalka kontaktes for både rådgivning eller reparation – samt installationer, som går de muligt at styre klokkerne automatisk.

Og bare rolig – det er en gammel skrøne, at klokkerne skulle gå i stykker af automatiseringen. Det sker kun ved manglende vedligeholdelse, forkert brug eller slitage.